„VIZET MINDENKINEK!”

Internetes vetélkedő 7-12. osztályos diákok számára

 

 

KEDVES FIATALOK!

2019-ben a nemzetközi Víz Világnap jelmondata „VIZET MINDENKINEK!”.

Mi itt Magyarországon a világ szerencsésebbik részén élünk, természetes számunkra, hogy mindig folyik a csapból a tiszta ivóvíz és minden évszakban korlátlanul a rendelkezésünkre áll. A föld lakóinak azonban 1/5-e él vízhiányos területeken, itt az emberek, állatok, növények sem jutnak elegendő vízhez. Ha víz hiányában a növény és állattenyésztés korlátozott, akkor az ott élők nem jutnak elegendő élelemhez.

A tiszta ivóvíz, a helyes higiéniai gyakorlat, WC használat, kézmosás, csatornázás elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez. Sajnos az éghajlat változása miatt kiszáradó területeken egyre nehezebb a vidéki közösségek élete, ezért sokan hagyják el a földjüket. A szárazság csak a kezdet, a következmény éhínség és a gazdaság megtorpanása, így a vízhiány elvándorlásra ösztönzi az embereket. Ma 30 millió gyermek él a származási országán kívül. A migráció globálisan mindenki életét befolyásolja, de gondolunk-e arra, hogy a tiszta vízhez való hozzáférés, bárhol is él valaki, alapvető emberi jog?

Nincs globális fenntartható fejlődés, ha az emberiség jelentős részét hátrahagyjuk és több milliárd ember, ivóvíz hiányában a túlélésért küzd. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. Figyeljünk oda, de ne csak a neves napokon!

Ezért hívunk titeket a Víz Világnapja előtt egy közös játékra és együttgondolkodásra.

 

 

2019. február 13-tól három héten át, minden héten egy feladatsor vár benneteket. A regisztrációtokat és az első feladatsor megoldásait is ekkortól várjuk. A megoldásra egy hét áll rendelkezésetekre.

 

A versenybe a második feladatsor lezárásáig (febr. 26.) be lehet kapcsolódni.

 

A díjazottak 2019. március 21-én, egy díjátadó ünnepség keretében vehetik majd át jutalmukat.

 

FONTOS INFORMÁCIÓK

Jelentkezhettek önállóan vagy maximum 5 fős csoportokban. Idén is külön kurzusba regisztrálhatnak az egyéni és a csoportos jelentkezők. Egy e-mail címről csak egy jelentkezést enged meg a rendszer! Adataitokat pontosan és figyelmesen adjátok meg a regisztrációs felületen, majd lépjetek be a pályázathoz (Internetes vetélkedő 7-12. osztályos diákoknak), és iratkozzatok fel az egyéni vagy a csoportos kurzusra! Ezután látjátok majd az aktuális feladatokat.

Minden fordulónál „Kérdések” néven megtaláljátok a tesztsor pdf-változatát, amiből előzetesen tájékozódhattok, ez alatt pedig magát a kitölthető feladatsort. Ha a teszthez tartozik egy kreatív feladat is, azt külön fel kell majd töltenetek!

Figyelem! Az új tesztsorok mindig szerda reggeltől lesznek elérhetőek, és a következő kedd éjfélig lehet megadni a válaszokat!

 

Jó időtöltést és eredményes játékot kívánnak a szervezők!

 

DÁTUMOK, HATÁRIDŐK

 

1. feladatsor

2. feladatsor

3. feladatsor

Megjelenés dátuma:

február 13. szerda

február 20. szerda

február 27. szerda

Beérkezés
határideje:

február 26. kedd

február 26. kedd

március 5. kedd

 

 

Eredményhirdetés, helyezések nélkül a (helyezés nélkül az interneten): 2019 március 13.

 

   Támogatóink:
     
        OVF logo 60px   DM logo 400x800      EGOM logo szines 1HU
 

 

 
    viziterv     pureco logo        bfnp lc        dinpi logo kicsi       logo bgyh        BNPlogo
      
    pilisi parkerdo        KISCELLI     nestle     eventhand     2016 sztaki logo kek