JÁTSSZ VELÜNK!

On-line játékok

Kisebbeknek Nagyobbaknak "Nagy Vízteszt" mindenkinek
www.vizertek.hu
Screenshot 2021 03 16 Panel Genial ly   Screenshot 2021 03 16 1 Panel Genial ly   nvizteszt csempe

 


 

A 2021-es Víz Világnapi pályázatainkra beérkezett pályamunkákat megtekintheti a térkép jelölőire kattintva.

(A térkép nagyítható, mozgatható. Kellemes böngészést kívánunk!)

 


 

csempe1 

Becsüljük meg létfontosságú természeti erőforrásunkat, a vizet!


A Földön évmilliárdok óta ugyanannyi a vízkészlet mennyisége. Minőségét újból és újból megújítja a vízkörforgás. Az a víz, amelyet ma reggel ittunk, ugyanazokból a víz molekulákból áll mint amik pl. a gyapjas mamut ivóvizét alkották 400.000 éve. A jelenleg végbemenő éghajlatváltozás befolyásolja a víz körforgását. Az aszályok, heves csapadékok, trópusi viharok, árvizek, a tengerszint globális emelkedése  hatással vannak életünkre. A vizek élővilága sérülékeny környezeti rendszer, ha tavainkba, folyóinkba szennyező, mérgező anyag kerül, az rövid idő alatt képes a növény- és az állatvilágot elpusztítani. Ezek a rendszerek „szolgálnak” is minket, akár mint táplálékforrások, vagy mint feltöltődésünk, sportolásunk helyszínei. 

 csempe2

 

Becsüljük meg a vizet mint a gazdaság működéséhez szükséges alapanyagot!


Vízre van szükség az ipari termékek előállításához. A mezőgazdaság használja fel a legtöbb vizet világszerte (Magyarországra ez nem igaz). A víz adja sok helyen az energiát. Ilyen módon nagy hatással van az emberek életére. Az ipar, a mezőgazdaság azonban környezetszennyező megoldásokat is alkalmaz, ami kihat a vízminőségre. 

 csempe5

 

Becsüljük meg a tiszta ivóvizet mint egészségünk egyik zálogát!


A tiszta ivóvíznek nagyon fontos szerepe van egészségünk megőrzése szempontjából is. Különösen fontos a víz szerepe a háztartásokban, iskolákban, munkahelyeken és egészségügyi intézményekben. A szennyezett víz betegségeket terjeszt, a kézmosás pedig alapvető a járványok megelőzésében.  A szegény, elmaradott országokban, különösen fontos lenne biztosítani a tiszta vízhez való hozzáférést. 

 csempe6

 

Becsüljük meg a vízzel kapcsolatos szolgáltatások rendszerét! (infrastruktúra)


Ahhoz, hogy tiszta ivóvízhez jussunk, a szakemberek kiemelik a vizet, tisztítják, tárolják és eljuttatják a fogyasztókhoz. A felhasznált víz megfelelő tisztítás után ismét bekerül a nagy körforgásba. Ahol ezek rendszerek, hálózatok nincsenek megfelelően kiépítve, komoly veszélyforrást jelentenek az emberek mindennapi életére, a gazdaság működésére, a vizes élőhelyek megóvására. 

 csempe8

 

Becsüljük meg a víz kulturális szerepét!


A víz mindig fontos szerepet kapott a különböző vallásokban, néphagyományokban. A víz hangjai jó érzéseket keltenek bennünk, egy folyó összeköthet embereket, közösségeket, kikapcsolódásunk helyszíne.  Ezt a szerepét nem lehet „pénzben” mérni, mégis nagyon fontosak az emberek életében. 


 

Archívum

A 2019. évi víz világnap

A 2018. évi víz világnap

A 2017. évi víz világnap

A 2016. évi víz világnap

A 2015. évi víz világnap

A 2014. évi víz világnap

 

   Támogatóink:
     
        OVF logo 60px   DM-logo alap VIZEUM     
 

 
    sztaki logo 2019 uj kek