Kedves Gyerekek!

Az idei Víz Világnap a felszín alatt megbújó vizekről szól. Az alábbi színező is ezt jeleníti meg. Töltsétek le, nyomtassátok ki, és elő a ceruzákkal!

szinezo VV2022


Mesekönyv a felszín alatti vizekről gyerekeknek:

Kristóf a kukac és Csilla a vízcsepp barátaikkal nagy utat járnak be. Ásnak, úsznak, kúsznak, másznak, felderítik a földfelszín alatti vízi világot. Légy részese te is a kalandjaiknak!

kristo csilla


A víz körforgása (a képre kattintva interaktív infógrafika nyílik meg, új ablakban)

Kattints a víz körforgás folyamatának egyes elemeire! A megnevezések közül válaszd ki a megfelelőt!

(Érdemes teljes képernyőre kapcsolni az F11-es gombbal!)

 korforgas


 "Kiszáradó Magyarország"

print kiszarado Magyarorszag

 


Játssz velünk! (Online játékok)

Kisebbeknek Nagyobbaknak Mindenkinek
 online genially kisebbeknek  online genially nagyobbaknak  online vizertek nagyvizteszt mindenkinek
 

Nézd meg a rövid videókat, tudj meg többet a felszín alatti vizekről, keletkezésükről, felhasználásukról, jövőjükről!
 
Hogyan nyerjük ki a földből az értékes vizet? A kútfúrás is egy tudomány! Mik veszélyeztetik a felszín alatti vízkészlet tisztaságát?
Itt választ kaphatsz a kérdéseidre.
 
 


 csempe1

Becsüljük meg létfontosságú természeti erőforrásunkat, a vizet!

A Földön évmilliárdok óta ugyanannyi a vízkészlet mennyisége. Minőségét újból és újból megújítja a vízkörforgás. Az a víz, amelyet ma reggel ittunk, ugyanazokból a víz molekulákból áll mint amik pl. a gyapjas mamut ivóvizét alkották 400.000 éve. A jelenleg végbemenő éghajlatváltozás befolyásolja a víz körforgását. Az aszályok, heves csapadékok, trópusi viharok, árvizek, a tengerszint globális emelkedése hatással vannak életünkre. A vizek élővilága sérülékeny környezeti rendszer, ha tavainkba, folyóinkba szennyező, mérgező anyag kerül, az rövid idő alatt képes a növény- és az állatvilágot elpusztítani. Ezek a rendszerek „szolgálnak” is minket, akár mint táplálékforrások, vagy mint feltöltődésünk, sportolásunk helyszínei.

csempe2 

Becsüljük meg a vizet mint a gazdaság működéséhez szükséges alapanyagot!

Vízre van szükség az ipari termékek előállításához. A mezőgazdaság használja fel a legtöbb vizet világszerte (Magyarországra ez nem igaz). A víz adja sok helyen az energiát. Ilyen módon nagy hatással van az emberek életére. Az ipar, a mezőgazdaság azonban környezetszennyező megoldásokat is alkalmaz, ami kihat a vízminőségre.

csempe6 

Becsüljük meg a tiszta ivóvizet mint egészségünk egyik zálogát!

A tiszta ivóvíznek nagyon fontos szerepe van egészségünk megőrzése szempontjából is. Különösen fontos a víz szerepe a háztartásokban, iskolákban, munkahelyeken és egészségügyi intézményekben. A szennyezett víz betegségeket terjeszt, a kézmosás pedig alapvető a járványok megelőzésében. A szegény, elmaradott országokban, különösen fontos lenne biztosítani a tiszta vízhez való hozzáférést.

csempe5 

Becsüljük meg a vízzel kapcsolatos szolgáltatások rendszerét! (infrastruktúra)

Ahhoz, hogy tiszta ivóvízhez jussunk, a szakemberek kiemelik a vizet, tisztítják, tárolják és eljuttatják a fogyasztókhoz. A felhasznált víz megfelelő tisztítás után ismét bekerül a nagy körforgásba. Ahol ezek rendszerek, hálózatok nincsenek megfelelően kiépítve, komoly veszélyforrást jelentenek az emberek mindennapi életére, a gazdaság működésére, a vizes élőhelyek megóvására.

csempe4 

Becsüljük meg a víz kulturális szerepét!

A víz mindig fontos szerepet kapott a különböző vallásokban, néphagyományokban. A víz hangjai jó érzéseket keltenek bennünk, egy folyó összeköthet embereket, közösségeket, kikapcsolódásunk helyszíne. Ezt a szerepét nem lehet „pénzben” mérni, mégis nagyon fontosak az emberek életében.

 

˙